Ayurveda

Ebru Şinik Wellbeing Seminerleri

AYURVEDİK BESLENME

AYURVEDİK BÜNYE TİPLERİNE GÖRE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Ayurvedik Beslenme Danışmanlığı’nda öncelikle danışanın Ayurvedik Bünye Tipi (dosha’sı) belirlenmektedir. “Bünye Tipi” ibaresi için, Ayurveda’da "dosha" kelimesi kullanılır. Danışanın baskın dosha’sı tespit edildiğinde genel olarak sindirim sistemi çalışma eğilimi, metabolizma hızı ve zihinsel yaklaşımları hakkında ciddi bir bilgi sağlanmış olur.

Ayurvedik Beslenme

Bu ilk bölüm olan, doğuştan sahip olduğumuz Bünye Tipi’nin belirlenmesine Prakruti denmektedir. Prakruti neticemiz aynen parmak izimiz gibidir, ölene kadar değişmez.

Prakruti’miz, yani doğuştan sahip olduğumuz dosha dağılımımız, kendimizi hayat boyu sağlıklı, zinde, mutlu ve tatmin olarak hissettiğimiz hakiki dengemizin formülüdür; bu formül ölene kadar sabittir ve değişmez.

İkinci aşama olarak danışanın Vikruti’sine bakılır. Yani doğduktan sonra yaşadığı çevre, beslenme biçimi, yaşam tarzı, arkadaşları, sevgi dünyası, gittiği okullar, ailesi, yaşadığı iklim ve çevre koşulları vb. kısaca yaşamını etkileyen tüm faktörler neticesinde doğuştan sahip olduğu ana dengesinden hiç sapma olmuş mu, herhangibir dengesizlik var mı, bu belirlenir.

Vikruti belirlendikten sonra kişinin semptomları ve genel talepleri doğrultusunda hem fiziksel, hem de zihinsel bedenlerini dengeleyici olan çok ayrıntılı gıda listeleri hazırlanır.

Bu gıda listeleri kişiye özel bir gündelik yaşam kurgusu planlanarak, bünye tipine özel baharat, çay, aromaterapi, masaj vb. gibi önerileri de içeren bir rehberlik içerir.

Ayurvedik Beslenme ve Yaşam Tarzı’nın amacı irade kullanmadan, farkındalığı yükselterek ideal kiloda sürdürülebilir olarak bir yaşam sürmek ve genel sağlık ve zindelik haline olumlu ivme kazandırarak, yaşamda daha mutlu, daha huzurlu, daha sağlıklı, daha yaratıcı olmamızı sağlayan hakiki harmoniyi yaratmaktır.

Ayurvedik Beden Tipi özelliklerinizi öğrendiğimizde gündelik seçimlerinizi daha bilinçli olarak düzenleme şansınız olur. Çocuklarınız ve sevdikleriniz için yemek yaparken bünyelerine göre bir menü hazırlayabilir, meyve, sebze, baklagiller, tahıllar, kuruyemişler, süt ürünleri, hayvansal ürünler, tatlılar, yağlar ve diğer tüm besin gruplarından doğru seçimleri yapabilir, hem kendi hem de sevdiklerinizin sağlıklarını korurken, yaşam kalitemizi n belirleyicisi well-aging sürecini de başlatabilirsiniz.

Ayurvedik Yaşam Danışmanlığı