Ayurvedik Öneriler

Ebru Şinik Ayurvedik Önerileri

Vata Kış Mevsiminde Wellbeıng Önerileri

Ayurveda’da soğuk, nemli ıslak, rüzgarlı kış sezonu Vata dosha’nın hakim olduğu mevsim olarak belirtilir.

Vata dosha eter ve hava elementlerinden oluşur. Bu elementlerin tüm doğada yükseldiği bu zaman diliminde bağışıklık sistemini desteklemek, beslemek ve zayıf düşmesini önlemek üzere Ayurvedik Koruyucu Tıp Protokolleri bize harika öneriler vermektedir.

Şunu bilmelisiniz ki, dosha’nız ne olursa olsun, her sezonu temsil eden dosha niteliklerinden etkileniriz. Çünkü dosha’lar sadece insanlara has beden ve zihin birleşimi olan bünye tiplerini temsil etmez. Dosha’lar aynı zamanda 24 saatten oluşan bir gün içerisindeki farklı saat dilimlerini yani sirkadiyen ritimleri ve mevsimsel döngüleri de temsil ederler. Buna göre yaz mevsimini Pitta, sonbahar ve kış’ı Vata, ilkbahar’ı ise Kapha dosha nitelikleri temsil eder.

Eğer prakrutiniz baskın bir Vata ise; yani kendinizi bildiniz bileli düzensiz sindirim sistemine sahipseniz, zihniniz hiper-aktifse, el ve ayaklarınız genellikle soğuksa, tuzlu gıdalara düşkünseniz, cildiniz çok kuruysa bu tipik bir Vata’sınız demektir ki, özellikle kışın Vata mevsiminde bünyenizi dengelemek ve bütünsel sağlık halinizi korumak için çok daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir.

Eğer prakrutiniz baskın bir Pitta veya Kapha ise ve patalojik bir semptomunun yoksa, o halde gene mevsimlere göre değişen tabiat ritimlerinden etkileneceğinizden, her mevsim için önerilen rutin ve önerilere dikkat etmeniz bağışıklık sistemini korumaya almak için çok iyi bir fikirdir.

Özetle 15 Ekim-15 Mart arası ağırlıklı olarak kuru, soğuk, hafif ve değişken nitelikleri barındıran Vata sezonuna  girmiş bulunuyoruz. Ekim, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat ayları boyunca devam edecek olan Vata sezonunda hem fiziksel, hem de zihinsel dengenizi korumanız, kendinizi sağlıklı, dinç ve enerjik hissetmeniz için aşağıdaki önerilerim çok fayda sağlayacaktır. Bu öneriler patalojik bir rahatsızlığı olmayan, detoks veya kilo verme sürecinde olmayanlar için geçerlidir.

 

Vata Sezonu boyunca Ayurvedik Öneriler;

►Menü seçimlerinizde soğuk gıdalardan sakınınız ve her daim  sıcak ve sulu menu tercihleri yapın. Her öğünde çorba tüketimi ve tencere yemekleri çok dengeleyici olacaktır.

►30 yaşın üzerinde günde 2 öğün enerji alışı için yeterlidir.

►Günün en kuvvetli öğününün öğle saatlerinde olmasını hedefleyiniz.

►İki ana öğün arasında en az 5 saat olmalıdır.

►Baharat kullanımı çok önemlidir. Baharatlar doğru kulanılldığı takdirde sindirim sisteminin ana işlevlerini destekleyici etkileri barındırır.

►Vata mevsiminde  özellikle şifalandıran baharatlar; Taze zencefil, kimyon, kakule, tarçın, karanfil ve karabiber’dir.

►Özellikle öğlen yemeklerinde ilikli kemik suyuna çorbalar adeta ilaç etkisi yaratan nitelikleri barındırır.

►Soğuk ve buzlu içeceklerden uzak durun.Gün boyunca sıcak bitki çayları ve içine karanfil veya bir dilim limon dilimi eklenmiş ılık su yudumlayın.

►Özellikle bu linkte bulunan taze zencefil çayından her gün 1-2 bardak sıcak olarak tüketmek immun sisteminizi ve solunum yollarınızı koruyacaktır.

►Vata sezonu boyunca menü seçiminizi asla sadece bir salata ile sınırlamayın. Bu mevsiminde salt çiğ beslenmeyi sakın tercih etmeyin. Sebze ve baklagilleri bol ayurvedik baharatlı pişirerek tüketin, bu sindirim sisteminizdeki gaz yapıcı etkileri azaltır.

►Eğer salata yiyecekseniz öncesinde sıcak bir çorba, ya da yanında büyük bir bardak bitki çayı için.

►Tuzlu, tatlı ve ekşi tatları tercih edin ve batıcı, yakıcı ve acı tatları barındıran besin gruplarını azaltın.

Unutmayın ayurveda’da tatlı grubu vücudumuzun yapıtaşları olan tüm protein, karbonhidrat ve yağları temsil eder. Bu enflamasyon önleyici beslenme biçiminin detaylarını öğrenmek isterseniz Yükselen Çağ Wellbeing Akademi çatısı altında verilen, bu linkte detaylarını inceleyebileceğiniz  Wellbeing Uzmanı, Biyointegratif Nefes Terapisti veya Ayurvedik Yoga Terapist sertifika programlarından birine katılabilirsiniz. 

►Egzersiz yaparken kendinizi çok zorlamayın. Ağır kardiyo çalışmalarından ziyade daha hafif, bağışıklık sistemini zorlamayacak, fasya ağını ve uzun kasları esnetmeye ve omurilik sağlığına yönelik egzersiz aktivitelerini tercih edin.

►Sizi sıcak tutan giysiler giyin. Özellikle el ve ayaklarınızı kuru ve sıcak tutun. Atkı ve kulaklık olmadan dışarı çıkmayın.

►Her gün benmari usulü ısıttığınız ılık Vata Masaj Yağınız ile banyo sonrası tüm vücudunuza Self-Abhyanga masajı yapın. Bu Vata sezonu boyunca sizi en çok dengeleyecek rutinlerden birisidir. Vata dengeleyici yağı Daily Wellbeing markalı ürün yelpazemizde bulabilirsiniz.  

Self-Abhyanga masajını nasıl yapacağınızı ise bu linke basarak öğrenebilirsiniz. Gün içerisinde sabahları ya da akşamları yatmadan ne zaman vaktiniz varsa bu masajı 5-10 dakika boyunca tüm vücudunuza uygulayın.

►Sabahları sinüslerinizi Neti Pot uygulamasıyla temizledikten sonra ve burun mukozalarınızı Nasya Yağı ile nemlendirin. Bu işlem gün boyunca ve gece boyunca uyurken burun mukozanızın kurumasını önleyecek ve daha rahat nefes almanızı sağlayacak ve aynı zamanda anti-viral özelliği sayesinde  muhtelif gripal enfeksiyonlara karşı kalkan görevi görecektir. Nasya Yağı ile ilgili detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.

►Her akşam ortalama 8 saat uyuyun !   22.30-23:00 civarı yatağa girerek, bedeninizin gece boyunca kendisini yenilemesinden ve tamir etmesinden mahrum bırakmayın. Dengede bir yaşamın en önemli anahtarı her gece alınan kaliteli uykudur.

►Uykusuzluk, anksiyete, hiper-aktivite, konsantrasyon bozukluğu, kabızlık gibi vata dengesizliklerinden etkilenmemek için düzenli pranayama nefes egzersizleri ve meditasyon yapmayı öğrenin.

►Unutmayın, her gün 20 dakikalık bir meditasyon uygulaması sizi zihinsel ve fiziksel sağlınıza kavuşturabilecek en önemli destek mekanizmalarındandır. Bilimsel bazlı metotlarla meditasyon öğrenmek için Yükselen Çağ Wellbeing Akademi tarafından düzenlenen eğitimlere katılabilirsiniz.

Eğitimlerimiz hakkında bilgi almak için tıklayınız.