Ayurvedik yaşamın ayrılmaz bir parçası olan ağzın içinde yağ çalkalama, terminolojide Oil Pulling olarak bilinen bu işlem ile ağız hijyeninizi mükemmel bir noktaya yükseltebilirsiniz.
Ağız içindeki bakterilerin kan yoluyla bedene girmesini önleyen bu işlem kadim bir ayurvedik koruyucu tıp uygulamasıdır ve günlük detoks mekânizmalarımızın da çok önemli bir destekleyicisidir.
Unutmayın, arınma ağızdan başlar!
Ağzımızdan içeri girenler ve ağzımızdan dışarı çıkan sözler ile arınmayı başlatırız.
Ayrıca ağzın bir sindirim sistemi organı olduğunu önemle hatırlatırım. Ağız florası, bağışıklık sistemimizin merkezi olan sindirim sistemi genel sağlığı üzerinde çok etkin rol oynar. Ağız florası ve sindirim sistemi florası birbirine bağlantılı çalışır ve artık şunu bilimsel olarak da çok iyi biliyoruz ki, sindirim sistemimizdeki mikrobiyota, yani sağlıklı bakteri kolonileri ne kadar fazlaysa, hem fiziksel hem de mental olarak o derece sağlıklı, dengede ve mutlu hissederiz!
O halde bu çok ufak gibi duran ayurvedik günlük rutinin kısa ve uzun vadede bütünsel sağlığınıza ne derece önemli bir yatırım yapabileceğini biraz daha özetlemek isterim.
Dişlerin arasındaki ve ağzın içindeki bakteriler kolaylıkla kana karışabilir. Araştırmalar ağız hijyeni ile kardiyovasküler yani kalp-damar sağlığı kaynaklı hastalıklar arasındaki ilişkilere çok sık olarak işaret etmeye başladılar.
Ayurveda’da sabahları güne başlarken, daha ılık limonlu suyunuzu dahi içmeden yapılan bu uygulama ile kan dolaşımınız içinde gezmesi muhtemel toksinlerin bir kısmının tahliye edilmesi mümkündür. Bunu yapan ise özellikle soğuk sıkım susam yağıdır, çünkü susam kendine metali bağlama niteliğini taşır. Yani burada günlük olarak yapılan, henüz dokulara inmemiş ve kanda serseri mayın gibi dolaşan metalleri toplayıp, süpüren ufak bir şelasyon işleminden bahsediyoruz.
Ağız yolumuz tükürük bezleri kanalıyla yabancı maddeleri vücuttan çekebilir ve hem kan, hem de lenf sistemin temizlenmesine ciddi bir destek verebilir.
Adım Adım Yağ Çalkalama İşlemi
• Banyonuzda küçük bir şişe soğuk sıkım susam veya hindistancevizi yağı bulundurun.
• Sabah uyanır uyanmaz önce dil üzerinizi sıyırın.
• Daha sonra dişlerinizi fırçalamadan, ağzınızın içine 1 veya 2 çorba kaşığı susam yağı alın. Arzu edenler hindistancevizi yağı da kullanabilir.
• Bu yağı ağzınız içinde aşağı yukarı ve sağa sola olmak üzere çalkalamaya başlayın.
• Yağı kesinlikle yutmamaya özen gösterin.
• Bu çalkalama işleminin minimum 5, ideali 20 dakika kadar sürmesi önerilmektedir. Fakat ilk başlarda bu ritüele duygu olarak alışana değin 2-3 dakika ile başlayabilirsiniz.
• Çalkalamanın yaklaşık 4. ila 5. dakikasından itibaren yağ beyaz, köpüğümsü bir maddeye dönüşmeye başlayacaktır. Bu, işlemi doğru yaptığınızın göstergesidir
• İşlemi tamamladığınızda ağzınızın içinde oluşan bu yağlı, toksik köpük birikimi direkt lavaboya tükürmek yerine tercihen bir peçeteye tükürüp, çöpe atın. Atık suları muhtelif yağ birikimlerinden korumak çevre kirliliğine karşı alabileceğimiz oldukça önemli önlemlerden biridir.
• Daha sonra dil temizleme aparatı yardımı ile tekrar nazikçe sıyırıp, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Eğer diş eti çekilmesi veya diş eti kanamsı sorunlarından muzdaripseniz, tükürdükten sonra 1 saat kadar dişlerinizi fırçalamadan durmanızı öneririm.
• Sabah güne başlarken, mideye hiçbir şey girmemişken yapılması gereken bu işlem sonrası günlük ağız hijyeniniz tamamlanmış olarak, ılık limonlu suyunuzu afiyet ve şifa ile içebilirsiniz.
Özellikle diş ve dişeti problemleri, nefes kokması veya doğal diş sararması yaşayan kişilerin ise bu işlemi her sabah uygulamalarını hararetle öneriyorum.
Önemli olan bu işlemin kahvaltı öncesi uygulanmasıdır. Eğer işyerine gidip kahvaltı edenlerdenseniz serviste veya arabada da uygulayabilirsiniz. Sadece o zaman tükürürken yanınızda bolca kâğıt havlu bulundurmanız gerekir ve anında dişlerinizi fırçalayamazsınız. Ama hiç yapmamaktan çok daha iyidir. Zaman kaybetmemek için yolda yapmayı tercih edenler sabah evden çıkmadan dil üstünü sıyırıp, dişlerini fırçalasınlar ve hatta isterlerse ılık limonlu sularını da içsinler. Yolda bu uygulamayı yapıp işe gidince dillerini tekrar sıyırarak ofiste çalışmaya başlayabilirler.
Bu uygulamada ilerledikçe kanınızın her geçen gün daha da temizlenmesiyle birlikte tüm cilt ve bedeninizde genel bir canlılık, dirilik ve ışıltı hissetmeye başlayacaksınız.
Susam Yağı mı, Hindistancevizi Yağı mı?
Ayurvedik beden tipi Vata olan biri olarak susam yağının dengeleyici özelliğini hem harici, hem de dahili olarak bolca kullanabilir. Ancak Susam yağının metali bağlama özelliği olduğu için amalgam dolgusu olanların çok uzun süre susam yağı ile çalkalama yapması önerilmez.
Ağızda yağ çalkalama işlemi için hindistancevizi yağı da kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağının çok önemli faydaları tespit edilmiştir. Bunları sıralayacak olursak;
• Hindistan Cevizi yağı %50’den fazla lauric asit içermektedir. Lauric asit orta zincir uzunluğunda bir yağ asididir. Bu miktar ve kalitedeki lauric asidin sadece anne sütünde olduğu belirtilmektedir. İçerdiği lauric asit özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirerek genel olarak bütünsel sağlığı destekleyici bir yağdır.
• Tadı şekerli bir yağ olduğu halde kandaki şeker seviyesini yükseltmeden normal seviyelerde tutarak, iltihaplı diş etleri, diş eti kanamaları ve dişlerle ilgili muhtelif diğer rahatsızlıklar ile nefes kokusuna karşı da oldukça şifalandırıcı etkileri barındırır.
Eğer Hindistan Cevizi yağı kullanmaya karar verirseniz özellikle kış aylarında tezgâhta dahi dursa katılaştığını fark edeceksiniz. Bu durumda bir çorba kaşığı yağı ağzınız içine alıp, çalkalamaya başladığınız andan itibaren ağzınız içinde erimeye başlayıp, sıvılaştığını deneyimlersiniz.
Neden Soğuk Sıkım Yağları Tercih Etmelisiniz?
Son olarak kullandığınız yağlarda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise yağların Soğuk Sıkım yöntemi ile imal edilmiş olmasıdır.
Belli bir ısı işlemi ile çıkarılan yağlar, miktarın çoğalması açısından üreticinin yüzünü güldürse de, sağlık açısından kullanımı yeterli olmamaktadır. Çünkü işlem uygulanarak rafine edilmiş yağlarda, bitkinin içerdiği vitamin ve mineraller gibi aromaterapik şifalandırıcı etkiler yok olmaktadır. Bu sebeple şifa etkisi için kullandığımız soğuk sıkım dışındaki rafine edilmiş muhtelif yağlardan hemen hemen hiçbir istediğimiz fayda sağlanamaz.
Siz siz olun güvenilir üreticilerden alış veriş edin ve üzerinde Soğuk Sıkım ile Üretilmiştir damgasını görmediğiniz bir yağı ister kozmetik, ister besin maddesi olarak hiçbir surette evinize sokmayın.
Wellbeing Uzmanı ve Ayurveda Eğitmeni Ebru Şinik
Referanslar :
- Genleriniz Kaderiniz Değildir, Ebru Şinik
- Pedrazzi V, Sato S, de Mattos G, Lara EH, Panzeri H. Tongue cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper. J Perio dontol. 2004; 75(7):1009-12.
- Li X, Kolltveit KM, Tronstad L, Olsen I. Systemic diseases caused by oral infection Clin Microbiol Rev. 2000;13(4):547-58.
- Joshipura KJ, Rimm EB, Douglass CW, Trichopoulos D, Ascherio A, Willet WC. Poor oral health and coronary heart disease. J Dent Res. 1996 Sep;75(9):1631-6.
- Singh A, Purohit B. Tooth brushing, oil pulling, and tissue regeneration: are view of holistic approaches to oral health. J Ayurveda Integr Med. 2011;2(2):64-8.
- Pedrazzi V, Sato S, de MAttos G, Lara EH, Panzeri H. Tongue-cleaning methods: a comparative clinical trial employing a tooth-brush and a tongue scraper. J Periodontol. 2004;75(7):1009-12.
- Int J Dent Hyg. 2010 Nov;8(4):258-68. doi: 10.1111/j.1601-5037.2010.00479.x. Epub 2010 Sep 6. Effectiveness of mechanical tongue cleaning on breath odour and tongue coating: a systematic review. Van der Sleen MI1, Slot DE, Van Trijffel E, Winkel EG, Van der Weijden GA.
- Cochrane Database Syst Rev. 2006 Apr 19;(2):CD005519. Tongue scraping for treating halitosis. Outhouse TL1, Al-Alawi R, Fedorowicz Z, Keenan JV.
- Mouth Hygiene: Int J Dent Hyg. 2003 Aug;1(3):151-8. Tongue coating and tongue brushing: a literature review. Danser MM1, Gómez SM, Van der Weijden GA.