Yaşadığınız Mekanlarda İhtiyacınız Olan Enerji Oluşumu ve Akışını Düzenleyin, Wellbeing Halinizi Yükseltin
Ev dekorasyonunda kullandığımız renk, mobilya, aksesuar ve tablolar enerji bedenimizi direk olarak etkilemektedir.
Enerji Bedeni ne demektir?
Enerji bedeni direk düşüncelerimiz ve hislerimiz neticesinde oluşan duygu durumu ve genel modumuz demektir. Yani günlük psikolojik modumuz, içinde bulunduğumuz ortamdan 5 duyumuz vasıtası ile sürekli etkilenmektedir. Duyularımızın sandığımızdan çok daha fazla psikolojimiz üzerinde tesirleri bulunur.
Sahip olduğumuz protein beden en kaba titreşime sahip bedenimiz olup, tüm duygu ve düşüncelerimiz öncelikle titreşimsel bedenimiz olan enerji bedenimizde var olup, en son protein bedene sirayet eder ve madde alanında tezahürü oluştururlar. Bu konuyu Quantum Fizik yasaları net olarak açıklamaktadır.
O yüzden ben duvarlarımda, özellikle koltuk ve dolap gibi büyük mobilyalarımın ana renklerinde, üzerlerinde kullandığım örtü ve objelerin desenlerine çok özen gösteririm. Bana iyi geldiğini bildiğim kristaller ile çalışma masamı süslerim. Duvarlarıma baktığım zaman beğendiğim sanatçıların bana kendimi iyi hissettiren tablolarını asarım. Bu arada duvarlarımda Paul Heussenstamm’a ait bolca Mandala’da kullanıyorum.
EV’ imi Dekore Ederken Önceliklerim
Evim, hayatımın en büyük bölümünü geçirdiğim, dinlendiğim, bedenimi yenilediğim, kendimi beslediğim, sevdiklerimle bir araya geldiğim bu dünyadaki kutsal tapınağımdır.
Evimin öncelikle tüm odalarından bolca güneş ve ışık alması ilk dikkat ettiğim konudur. Son derece sade ve ferah renklerle döşenmiş geniş bir yatak odası, kırık beyaz, açık renkli ve birbirleriyle arada kontrast yaratacak olan mobilya ve yastık renkleri, rahat ve konforlu koltukların olduğu salon, salonun bir bölümünde büyük bir çalışma masası ve ergonomik bir çalışma sandalyesi, büyük bir kütüphane, olabildiğince yeşil büyük yapraklı bitkiler, müzik dinlemek için mükemmel bir ses sistemi, geniş ve aydınlık bir mutfak, mutfağımda bolca ayurvedik çaylarım ve ayurvedik baharatlarım olmazsa olmazlarımdandır.
Sade’liğin ve Minimalizm’in Getirdiği Avantajlardan Faydalanın
Ayurvedik yaşamda sadelik, özümüzle yani doğayla olabildiğince bütünleşme anlamında kullanılır. Abartı ve şatafattan uzak; hem fizik bedeni, hem zihni, hem duygu ve hisleri, hem de ruhu besleyen harmoni içinde, sıcak, samimi dekorasyonları ön plana çıkarın. Sevgi ve şefkat dolu bir yaşam ayurvedik yaşam tarzının ana temellerinden birini oluşturur. Ayurveda Tıbbı ve Ayurvedik Yaşam Tarzı kısaca Kendine İyi Bakma İlimi’dir.
Vedik İlimler Vaastu’da İç Mimari ve Dekorasyon Püf Noktaları
Vedik ilimlerde Vaastu olarak tabir edilen yaşadığımız mekanlarda dikkat edilmesi gereken mimari ve iç dizayn kuralları yer almaktadır. Bu genel kurallar mekanlarda tamamen doğanın ritmini yakalayarak, içinde yaşayan kişilerin psikolojisini dengeleyerek, wellbeing halini yükseltmeye yöneliktir.
Vaastu 5 element dengesine göre çalışır. Bu elementler eter, hava, ateş, su ve topraktır. Vaastu ana kuralları yönler, katlar, yükseklik, ağırlık ve hacimler arasında çalışır.
Mesela yatak başucunun kuzeydoğu yönüne bakması önerilir, çünkü kuzeydoğu yönünün bu gezegende bilgelik ve ruhsallık niteliklerini barındırdığı belirtilir ve uyurken başucumuzun o yönde olmasının uyurken bizi çok daha derinden beslediği yazmaktadır. Yattığınızda bedeninizin sağ tarafı doğu ve güneye, sol tarafı ise batı ve kuzeye doğru olacak şekilde başın kuzeydoğu yönüne gelmesinin en iyi seçim olduğu belirtilir.
Yaşadığınız Mekanlarda Meditasyon ve Nefes Tekniği Uygulamalarınız için Davetkar Alanlar Oluşturun
Meditasyon zihni dinlendirmek ve çöp düşüncelerden arındırmak için bilim insanları tarafından önerilen en yüksek faydayı sağlayan teknoloji ve uygulamadır.
Nefes ve solunum ise insanoğlunun sahip olduğu birincil detoks sistemidir.
Eğer nefesinizi kullanmayı öğrenirseniz, zihninizi de kontrol edebilirsiniz. Zihni sakinleştirmeye başladığınızda, merkezi sinir sistemi başta olmak üzere enterik sinir sistemi, kardiyovasküler sistem ve endokrin sistem gibi (ki bu çok önemli çünkü bizi yönetenler hormonlarımızdır) tüm fizyolijinizde bir denge yaratmak mümkündür.
Dolayısı ile solunum sisteminizin nasıl çalıştığını öğrenirseniz, günlük yaşamınıza katacağınız burundan alınıp verilen düzenli ve ritmik nefesler ile çok daha enerjik, sağlıklı, neşeli ve dingin bir bedene ve zihne sahip olursunuz.
Evde, kendinize meditasyon ve nefes egzersizleri uygulayacağınız davetkar bir alan oluşturun ve o alan her gün sadece kendiniz için ayırdığınız bütünsel sağlık ve wellbeing alanınız olsun.
Özetle evimizdeki düzen yaşamımızdaki genel düzeni yansıtır. O yüzden yaşamınızda bir değişiklik yapmak istiyorsanız buna evinizle başlamak çok iyi bir fikirdir.
Ebru Şinik | Wellbeing Uzmanı & Ayurveda Eğitmeni