Bazı yoga pozları bizi olumsuz olarak etkileyen duygu, düşünce ve bağımlılıklarımızı serbestçe bırakabilmemiz, onlardan özgürleşebilmemiz için hem zihnimizi, hem de kalbimizi duygusal detoks işlemine özenli bir şekilde hazırlar. Bu pozların amacı bedenin rahatlatılmasıyla, zihnin berraklaşmasına fırsat yaratmaktır.
Bu yazımda sizlerle paylaşacağım 7 kalbi rahatlatan pozu peş peşe ve gerçek bir farkındalık hali ile yapmanızı öneriyorum. Bu farkındalık haliniz zamanla sizin kendi kendinizi besleme ve toksinlerinizden arınma niyetinizi yansıtacaktır.
Bu pozlar öncesi veya hemen sonrasında uygulayacağınız Duygusal Detoks prosedürü de kendinzi çok daha iyi hissetmenizi sağlayan önemli adımları içerir.
Ebru Şinik ile Duygusal Detoks uygulamasını yapmak için tıklayınız.
Eğer herhangi bir fiziksel yaralanma ya da taze bir ameliyat bölgeniz var ise bu hareketleri büyük bir hassasiyet ile uygulayın. Eğer herhangi bir pozu uygulamadan önce beden güvenliğiniz açısından şüpheye düşerseniz, lütfen ilgili pozu uygulamadan atlayın.
KALP AÇICI FERAHLATAN YOGA ASANA POZLARI
I. Kalkık Kollar Duruşu
1. Ellerinizi göğsünüz üzerine getirip birleştirerek Dağ Duruşuna gelin, başparmaklarınızın nazikçe göğsünüze ve kalbinize doğru dokunduğunu hissedin. Gözlerinizi nazikçe kapayın ve birkaç defa burnunuzdan derin nefes alıp verin.
2. Nefes alırken Kalkık Kollar Duruşuna geçmeye başlayarak, yavaşça ellerinizi birleştirip, avuç içleriniz göğe bakacak şekilde kollarınızla yukarıya ve geriye doğru uzanmaya başlayın. Bu sırada kollarınızı ve dizlerinizi bükmemeye, tamamen düz olmalarına özen gösterin.
3. Kollarınız en tepeye yükseldiğinde ayak tabanlarınızı da hafifçe kaldırarak, ayak parmaklarınız üzerinde esnemeye devam edin. Komple esnediğinize ikna olduktan sonra nefes vererek ve kollarınızla öne, ayaklarınıza doğru eğrilerek Eller Ayakta Duruşuna geçin.
4. Sonra tekrar nefes alırken doğrulup, geriye doğru kollarınızla aynı şekilde uzanın ve bu 2 duruştan oluşan hareket dizisini 3 defa tekrar edin. 3. kez Kalkık Kollar Duruşunu uyguladıktan sonra ellerinizi tekrar göğsünüz üstünde birleştirerek, Dağ Duruşu ile sonlandırın.
II. Yarım Daire Esneme Duruşu
1. Ellerinizi göğsünüz üzerine getirip birleştirerek Dağ Duruşuna gelin, başparmaklarınızın nazikçe göğsünüze ve kalbinize doğru dokunduğunu hissedin. Gözlerinizi nazikçe kapayın ve birkaç defa burnunuzdan derin nefes alıp verin.
2. Nefes alırken Kalkık Kollar Duruşuna geçmeye başlayarak, yavaşça ellerinizi birleştirip, avuç içlerinizi göğe bakacak şekilde kollarınızla havaya doğru uzatırken yukarıya doğu bakın. Daha sonra bedeninizi sol tarafa doğru yatırın ve kollarınız, omuzlarınız, kalçalarınız ve belinizi esnetin. Sola gerilmiş haldeki bu yay pozunu korurken bedeninizi esnettiğiniz alanlara doğru yavaşça nefes alıp vermeye devam edin ve her defasında nefes veriş sürenizi uzatmayı içinizde araştırın.
3. 5-6 nefes sonrası bedeninizi orta hatta getirin.
4. Bu kez de nazikçe aynı hareketi sağ tarafa doğru yapın. Sağ tarafa uzanınca yine kollarınız, omuzlarınız, kalçalarınız ve belinizi gererek esnetin. Sağa gerilmiş haldeki bu yay pozunu korurken bedeninizi esnettiğiniz alanlara doğru yavaşça nefes alıp vermeye devam edin ve her defasında nefes veriş sürenizi uzatmayı araştırın.
5. 5-6 defa nefes alıp verme sonrası Dağ Duruşuna geri gelin.
III. Kelebekte Uzanma - Pelvis Açma Duruşu
1. Yere uzanın, iki elinizi avuç içleriniz göğsünüz ve kalbinizin üzerine gelecek şekilde üst üste çapraz olarak nazikçe yerleştirin. Dizlerinizi kıvırarak ayak tabanlarınızı yerde tutun.
2. Şimdi yavaşça, dizlerinizi iki yana doğru açmaya ve yere doğru bırakmaya başlayın. Sağ dizinizi sağa, sol dizinizi sola gidecek şekilde yere bırakın. Bu arada kalçalarınızı ve kasıklarınızı da açmaya başlamış oluyorsunuz. Bu esnada gerginlik hissettiğiniz noktalara doğru odaklanıp, derin ve yavaş nefesler alıp vererek, gerginliği rahatlatmaya çalışın. Farkındalığınızı kalçalarınızda tutun ve kesinlikle direnç göstermeden uzun nefesler alıp vermeye devam edin.
3. 9-10 nefes alıp verdikten sonra, sağ elle sağ dizi dış kenarından, sol elle sol dizi dış kenarından tutarak dizlerinizi orta hatta birbirine yaklaştırın ve dinlenin. Ve sonra tekrar yavaşça dizlerinizi iki yana doğru açmaya ve yere doğru bırakmaya başlayın. Aynı şekilde kalça ve kasıklarınız açarken derin ve yavaş nefeslere devam edin.
4. Bu iki duruşu 4-5 defa tekrar ettikten sonra bacaklarınızı yere tamamen uzatarak, ellerinizin göğüs üzerindeki çapraz pozisyonu koruyarak, dinlenin.
IV. Yarım Köprü Duruşu
1. Yere uzanın, sağ dizinizi kıvırarak sağ ayak tabanını, sol dizinizi kıvırarak sol ayak tabanını yere sağlam basın. Ellerinizi uzatarak ayak bileklerinizden tutun. Eğer ayak bileklerinize erişemiyorsanız, avuç içlerinizi zemine doğru basın.
2. Başınız, boynunuz ve omuzlarınız zemindeyken, kalçalarınızı kaldırmaya ve göğsünüzü gererek, açmaya başlayın. Bu esnada burun deliklerinizden sürekli kesintisiz bir şekilde yavaşça nefes alıp vermeye devam edin.
3. 4-5 nefes sonrası kalçalarınızı indirin, kısa bir süre dinlenin ve tekrar kalçaları kaldırarak, bu hareketi 4-5 defa tekrar edin.
4. Son olarak kalçaları yere indirdikten sonra bacaklarınızı uzatarak dinlenin.
V. Kobra Pozu
1. Yüzükoyun olarak yere uzanın, ellerinizi omuz başlarınız yanında yere kökleyin.
2. Kollarınızla göğsünüzü yukarı doğru iterek sırtınızın tam bir ters yay halini almasını sağlayın ve yukarı doğru bakın.
3. Birkaç defa yavaş nefesler alıp verdikten sonra göğsünüzü yere doğru indirin ve dinlenin.
4. Bu pozu birkaç defa tekrarlayın.
VI. Uzanarak Yan Burgu – Twist Duruşu
1. Yere uzanın ve iki kolunuzu da yanlara doğru dümdüz olacak şekilde açın
2. Sol dizinizi kırarak, sol bacağınızı sağ bacağınız üstünden geçirin ve sağ diziniz hizasında yere doğru bırakın
3. Bu esnada kalçanız sağa doğru kayarken, başınızı sola doğru çevirin ve omurganızdaki burgu halini hissedin.
4. Bu duruşta kalarak birkaç defa derin ve yavaş nefesler alıp verin.
5. Ve bacaklarınızı uzatarak dinlenin
6. Daha sonra sağ bacağınızı sol bacak üstünden geçirin ve başınızı sağa doğru döndürün. Her harekette kollarınız hiç oynamıyor sabit bir şekilde iki yanınıza doğru dümdüz uzanır halde duruyorlar.
7. Bu duruşta kalarak birkaç defa derin ve yavaş nefesler alıp verin.
8. Ve bacaklarınızı uzatarak dinlenin
VII. Çocuk Pozu
Duygusal Detoks öncesi yapacağımız yoga pozlarının sonuncusu ise benim en sevdiğim, en rahatladığım duruş olan Çocuk Pozudur.
1. Topuklarınızın üzerine oturun. Ayak başparmakları birbirine değecek şekilde, dizlerinizi omuz hizanıza kadar açın ve nefes verirken bedeninizi öne doğru bırakın.
2. Alnınızı yere koyun. Kollarınızı önce başınızın iki yanından ileriye doğru, avuç içleriniz yere doğru bakacak şekilde uzatın.
3. Bu pozda birkaç defa derin nefes alış verişlere devam edin.
4. Daha sonra kollarınızı bedeninizin iki yanından geriye doğru uzatın. Avuç içlerinizi gökyüzüne doğru döndürün.
5. Rahat nefesler alıp vererek bu duruşta 5 nefes kalın ve zihninize gelen düşünce ve duyumsamalarınızı fark edin...
Tüm yoga pozları gibi bu pozların da hepsini en azından birkaç defa deneyimli bir yoga eğitmeni ile birlikte uyguladıktan sonra evde tek başınıza yapmanızı öneriyorum.
Ebru Şinik | Wellbeing Uzmanı& Ayurveda Eğitmeni