Yazılarımı takip edenler hatırlayacaktır. Vücudumuzun detoks organı, sağ tarafımızda kaburgamızın hemen altında yer alan karaciğerdir. Karaciğer vücudumuzun en büyük ve ağır organları arasındadır ve kendimizi sağlıklı, iyi ve mutlu hissedebilmemiz için hayati bir öneme sahiptir.
Peki karaciğerimizi nasıl sağlıklı tutabiliriz? Bunun özel bir yöntemi var mıdır?
Vardır, hem de tam da bu mevsimde bolca vardır! Karaciğerde de detoks etkisi yapan bir bitki vardır ve bu enginardır!
Cildimizin daha güzel olması, parlaması ve kendimizi daha sağlıklı ve mutlu hissedebilmemiz için gelin bu baharda hep birlikte basit bir karaciğer detoksu yapalım. Yapması çok basit ama önce karaciğerin önemini anlamanız için sizlere onu kısaca tanıtmak istiyorum.
Karaciğer yaklaşık 500 farklı iş yapar; bunların başlıcalarını kısaca sayarsak;
► Vücudumuzdaki tüm kanı sürekli filtreleyerek, temizler.
► İçtiğimiz ilaçları parçalayarak, kan aracılığı ile görevlerini yerine getirmelerini sağlar.
► Vücudumuza cildimiz, ağzımız, burnumuz vs. yollarıyla giren tüm zehirleri absorbe ederek, arındırır, vücuttan tahliye eder.
► Günde yaklaşık olarak 1,5 kg. seviyesinde safra üreterek, sindirim sistemimizin görevini yerine getirmesini sağlar, bağırsaktaki gıdaların parçalanmasına yardım eder.
► Sindirilmiş gıdayı işleyerek elde ettiği şekerleri, vitaminleri ve mineralleri depolar ve vücudun gereksinimi olduğunda bu enerjiyi kullanıma sunar ( mesela kan yapımında)
► Vücutta yağ, protein ve şekeri dengeler.
► Kandaki şeker ve kolesterol seviyelerini düzenler.
► Vücut ısısını ayarlar ve su üretir.
► Kanın pıhtılaşmasını sağlayan protrombini üretir.
► Lenf yapımı sağlar ve antikor üretir.
► Fazla salgılanan hormonların oluşmasını engeller, hormonal dengeyi korur.
► Enfeksiyon ve hastalıklarla savaşır.
► Kendini onarıp, yeniler.
Karaciğer bu görevlerinden birini dahi yerine getiremeyecek kadar toksin maddeyi temizlemek zorunda kaldığında, çeşitli hastalıklar oluşmaya başlar. Safra kesesinde taş, karaciğer iltihapları, karaciğer yetmezliği ve siroz bunlardan bazılarıdır.
Mesela her akşam veya gün aşırı alkol kullanıldığında ve sigara bağımlılığında kapasitesinin üstünde çalışmaya başlar ki, bu maddelerin kana karıştırdığı toksinlerden vücudu sağlıklı tutabilecek şekilde arındırabilsin. Çok fazla un, işlenmiş şeker ve işlenmiş tuz kullanımı, asitli içecekler, gıda katkıları, pestisitli sebze ve meyveler ağırlıklı bir beslenme ile antibiyotik kullanımı ve bol kimyasallı üretilmiş olan saç boyaları, şampuanlar, deodorantlar, vücut nemlendiricileri vb. gibi tüketimler karaciğerimizi gereğinden fazla yorar ve kendi kendini yenileme ve tamir etmesine fırsat vermeyebilir.
İşte bu sebeple yılın bu aylarında her yerde bolca enginar satılırken her gün bir adet enginar yiyerek, enginar yapısında bulunan çok güçlü antioksidanların yardımıyla, vücudumuzdaki birçok toksin madde rahatlıkla uzaklaşırtırıken, karaciğerimizi güçlendirip, yenileme fırsatı yakalarız. Ayrıca bahar ayları detoks için biçilmiş kaftandır.
Ben şahsen bu yıla kadar enginarı sadece çiğ olarak tüketmeyi seviyordum. Sanki pişince tadı iyi olmuyordu. Ama bu sene farklı bir pişirme şekli denemeye başladım ve şimdi hem çiğ enginarı, hem de pişmişini bayıla bayıla yiyorum.
Çiğ yerken üstüne bolca himalaya tuzuyla zeytinyağı ekleyip, limon sıkıyorum. Çıtır çıtır içime şifa alıyormuşum gibi hissediyorum. Hele bir de sapları yok mu? Sapları için enginarcıya ayrıca rica ediyorsunuz ve onları ekstra soyuyor ve anında alışveriş yaparken sapı elinizde tuzlayıp, yiyorsunuz.
Pişirerek tüketecekseniz önce düdüklü tencerede haşlamanızı; daha sonra bezelye, iç bakla, havuç, taze soğan ve kuru soğandan oluşan üzerine gelecek garnitürü başka bir tencerede soteleyip, düdüklüden çıkan enginarların içine yerleştireceğiniz bu malzeme karışımı ile 15 dk. kadar tekrar normal bir tencerede pişirmenizi, piştikten sonra üstüne ayrıca gene zeytinyağı eklemenizi öneririm. Ve tabii servis tabağına dizerken aynı bugün yapıp, sizin için fotoğrafladığım resmimdeki gibi bolca dereotu ile süslemeyi de unutmayın!
Peki bu enginar yiyerek karaciğer detoksu uygulamasını ne kadar bir süre yapacaksınız? Şahsen ben enginar mevsimi boyunca, yani ortalama 2 ay boyunca, her gün olmasa bile gün aşırı bir adet enginarı çiğ ya da pişmiş olarak tüketiyorum. Salatası da çok lezzetli oluyor. Epey bir tarif bulabilirsiniz internette. Kısaca mevsimi boyunca tüketmeye bakın derim.
Siz siz olun bu hayattaki en önemli varlığınız olan bedeninize özen gösterin, ona sahip çıkın, temizleyin, bitkisel bazlı yağlar ile masaj yaparak okşayın, sevin, sağlıklı gıdalar ile besleyin.
Afiyet, Şifa olsun!